Obaveštenje

Počeo je sa radom naš novi sajt www.portalmladi.com . Od sada nas tamo možete pratiti.

петак, 26. април 2013.

Trening na Islandu! Evropa - to si ti!

Trajanje:3-8.7.2013.
Opšte informacije:
JEF Islanda (EUF Iceland)  i Mladi evropski federalisti Srbije (JEF Srbija) sa ponosom vas obaveštavaju da je otvoren konkurs za učesnike na treningu pod nazivom "Evropa – to si ti!" održaće se od 3. do 8. jula 2013.  na Islandu.
O projektu
Projekat "Evropa – to si ti!" teži da istraži koncepte evropskog građanstva i da ih poveže sa radom mladih na temu Evrope. Trening će biti održan na Islandu i okupiće 32 učesnika iz različitih zemalja Evrope (članica Evropske unije poput Belgije, Finske i Slovačke, zemalja kandidata za članstvo u EU poput Islanda, Srbije, Makedonije i Crne Gore,  Kosova kao potencijalnog kandidata i Norveške koja nije uključena u proces integracija). Projekat je zamišljen kao intenzivni petodnevni trening na kojem će se koristiti metod neformalne edukacije sa namerom da se fokusira na učenje na iskustvu, osvrtanje na prethodna iskustva učesnika, diskusiju o ključnim kompetencijama lidera i otkrivanjem novih znanja o Evropi i evropskom građanstvu.
Trening će doprineti podizanju svesti i razumevanju šta je evropsko građanstvo u stvarnosti i obezbediće prostor za dijalog o predstavljanju prava i obaveza koja proističu iz evropskog građanstva. Takođe, trening će stvoriti prostor za povezivanje mladih aktivista koji rade na promociji mogućnosti građanstva iz Unije i iz zemalja kandidata za EU.
Trening ima 5 ciljeva:
  • kritički istražiti značaj i posledice evropskog građanstva na rad mladih u svim aspektima;
  • promovisati i unaprediti aktivno korišćenje programa i struktura namenjenih podršci radu mladih na evropskom građanstvu uključujući "Youth in action" i nove programe za mlade;
  • istražiti potencijale evropskog građanstva za aktivne demokratske promene u društvu;
  • upoznati učesnike sa aktuelnim diskursom o evropskom građanstvu (sa konceptima, formalnim značenjima i izrazima);
  • empirijski potvrditi vezu između evropskog građanstva, ljudskih prava, demokratije, interkulturalnog učenja i bazičnih vrednosti.
Profil učesnika:
  • mladi lideri aktivni u organizacijama
  • motivisanost za razvoj sopstvenih kompetencija o evropskom građanstvu
  • prisutnost tokom celokupnog treninga
  • starost od 18 do 35 godina
  • poznavanje engleskog jezika
Finansijski uslovi
Kotizacija je 50 EUR po osobi i biće izuzeta iz nadoknade za putne troškove. Maksimalni iznos nadoknade za putne troškove po osobi je 70%. Limit za putne troškove za učesnike iz Srbije je 550 EUR.
Preporuka: pokušajte da rezervišete najjeftiniji let do Kopenhagena ili Londona, gradova sa najboljom vezom sa Rejkjavikom.
Metod rada
Trening se usredsređuje na demistifikaciju evropskog građanstva i njegove efekte na  živote mladih.Posle inicijalne faze treninga biće obezbeđen prostor za razmenu i razvoj novih koncepata aktivizma mladih na temu Evrope i evropskog građanstva. Trening je posvećen mladim liderima koji deluju u različitim kulturnim i društvenim okruženjima suočavajući se sa istim izazovom – kako približiti Evropu mladim ljudima, naročito u procesu evropskih integracija. Mladi učesnici će usvojiti informacije, znanja i iskustva sa ciljem da ih upotrebe kada predstavljaju "glas mladih" u procesima participacije i naročito promocije evropskog građanstva. Glavne koristi mladih su poboljšanje svojih kompetencija kao lidera na temu Evrope, posebno sposobnosti da približe ove ideje i uključe različite zajednice u dijalog o njima. Specifično partnerstvo organizatora iz različitih delova Evrope omogućiće razmenu iskustava o situaciji po pitanju ljudskih prava, demokratije i vladavine prava na Balkanu (kao dela pregovora o EU integracijama) i  na Islandu.
Tokom treninga učesnici će biti uključeni u diskusije i aktivnosti koje se tiču evropskog građanstva i pitanjima i procesima participacije mladih. S obzirom na činjenicu da izgrađuje multiplikatore, trening prati aktivnu participaciju mladih kao pristup za uključivanje učesnika koji u planiranje i ohrabrivanje njihovog učenja. Nekoliko struktuiranih metodoloških procesa će uputiti učesnike da razumeju ulogu rada mladih i njihovu ulogu kao lidera za promovisanje evropskog građanstva.
Učesnici će biti pozvani da sami identifikuju svoje potrebe za učenjem i da im se posvete u procesu učenja, šta žele da uče i kako žele da se razvijaju. Trening će takođe sadržati delove koji su usmereni na iskustva učesnika (iskustveno učenje), što je povezano sa praktikovanjem aktivnosti za mlade ljude na temu Evrope.
Kako se prijaviti?
Kako bi se prijavili, kandidati moraju da popune formular za prijavu koji je dostupan na sledećoj internet adresi :
Za dodatne informacije, možete nam se obratiti mailom na serbia@jef.eu
Rok za dostavljanje prijava je 5. maj 2013. godine.

preuzeto sa najstudent.com