Obaveštenje

Počeo je sa radom naš novi sajt www.portalmladi.com . Od sada nas tamo možete pratiti.

четвртак, 22. новембар 2012.

STIPENDIJE VLADE FRANCUSKE


U ŽELJI DA UNAPREDI SARADNJU IZMEĐU FRANCUSKE I SRBIJE I DA PODSTAKNE MOBILNOST STUDENATA IZ SRBIJE, FRANCUSKI INSTITUT U SRBIJI OBJAVLJUJE KONKURS ZA DODELU STIPENDIJA ZA 2013/2014. GODINU ZA STUDENTE IZ SRBIJE KOJI ŽELE DA NASTAVE ŠKOLOVANJE U FRANCUSKOJ.


Biće dodeljeno oko dvadeset stipendija  koje će pokriti troškove školarine, života u Francuskoj, kao i socijalnog osiguranja, a studenti koji budu izabrani imaće status „stipendista Francuske Vlade".Francuski institut u Srbiji takođe može da dodeli „parcijalne stipendije", koje pokrivaju troškove školarine i socijalnog osiguranja, a ostatak troškova može da snosi preduzeće, Opština ili sam student.
Stipendije se dodeljuju za sve oblasti studija, za nivo master 2 ili doktorske studije, a više informacija o načinu konkurisanja i selekcije kandidata potražite na sajtu Francuskog instituta u Srbiji. Krajnji rok za podnošenje prijave je 8. mart 2013. godine.
Više o mogućnostima studiranja u Francuskoj možete pročitati i ovde.

* Za sve dalje informacije kontaktirajte Francuski institut u Srbiji (kontakt osoba je Vesna Adamović) na e-mail adresu vesna.adamovic@institutfrancais.rs ili broj telefona 011/302-3639.

EU raspisala konkurs povodom Nobelove nagrade za mir Šta mir u Evropi znači za tebe?


Povodom dobijanja Nobelove nagrade za mir, Evropska unija je u saradnji sa Evropskim forumom mladih, raspisala konkurs u crtanju i pisanju na Tviteru na temu “Mir, Evropa, budućnost: šta mir u Evropi znači za tebe?”.
Pobednici takmičenja biće pozvani da putuju u Oslo, gde će 10. decembra biti održana ceremonija uručenja nagrade, a 11. decembra biti održan Nobelov koncert za mir.
Konkurs je otvoren za mlade od 8 do 24 godine iz svih zemalja članica EU, zemlje koja pristupa i zemalja kandidata za članstvo, među kojima je Srbija:deca od 8 do 12 godina pozvana su da svoje ideje na temu konkursa iznesu na crtežima, a mladi između 13 i 24 godine da napišu Tviter poruku do 120 karaktera na bilo kom od 23 zvanična jezika Evropske unije.
EU Info centar poziva decu od 8 do 12 godina da u okviru tog konkursa crtaju u Domu omladine Beograda u subotu, 24. novembra od 10:00 do 15:00. Osoblje EU Info centra i partnerske organizacije Medijski edukativni centar pomoći će učesnicima konkursa da skeniraju i pošalju svoje radove na ovom evropskom takmičenju korišćenjem on-lajn formulara dostupnog na veb sajtu konkursa www.peaceeuropefuture.eu.
Konkurs je otvoren za decu iz svih delova Srbije. U Beogradu, EU Info centar će učesnicima ponuditi prostor, blokove za crtanje, bojice i pristup kompjuterima. Konkurs je otvoren do nedelje, 25. novembra u ponoć. Pobednici će biti kontaktirani izmedu 26. novembra i 7. decembra.
Četiri najbolja učesnika biće pozvana da prisustvuju svečanom uručenju Nobelove nagrade za mir u Oslu, 10. decembra. Nagradu će u ime Evropske unije primiti predsednici Evropskog saveta, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, Herman Van Rompej, Žoze Manuel Barozo i Martin Šulc. Osim prisustvovanja svečanosti dodele nagrade, četiri pobednika konkursa prisustvovaće Nobelovom koncertu za mir, 11. decembra, takođe u Oslu.
Nobelova nagrada za mir za 2012. godinu dodeljena je Evropskoj uniji za “vise od šest decenija doprinosa napredovanju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi”.
                                                                                                                                                                                                                                                                         Preuzeto sa euinfo.rs