Obaveštenje

Počeo je sa radom naš novi sajt www.portalmladi.com . Od sada nas tamo možete pratiti.

понедељак, 7. мај 2012.

Međunarodni omladinski kamp - Kroz lupu sećanja


Međunarodni omladinski kamp

Kroz lupu se
ćanja
Nakon rata: Politika pomirenja kao osnova evropske saradnje
Niederbronn-les-Bains (Francuska), 15 - 27. jul 2012.
 

OTVORENI POZIV
Da li želiš da doživiš nezaboravne trenutke u srpsko-nemačko-francuskoj grupi?
Da li imaš želju da otkrivaš istorijska mesta u Francuskoj?
Onda nam se pridruži na našem obrazovnom putovanju i pozabavi se temom „politika pomirenja kao osnova za saradnju u Evropi“. Posetićemo istorijska mesta, kao i mesta koja svedoče o prošlosti (ratno groblje u Niederbronnu, Verdun, kuću Roberta Šumana...) Tokom profesionalno vođenih filmskih radionica pretočićemo novostečene utiske u kratke filmove. Na taj način postavićemo pitanje o zajedničkoj budućnost naših zemalja. Šta znače ova mesta za našu savremenu istoriju i kako su ona povezana sa evropskom sadašnjošću? Koliko je daleko rat od nas danas i šta (za nas) znači pomirenje?
 
Ukratko
Polaznici iz Nemačke, Srbije, Francuske uzrasta 18 - 25 godina (najviše 21, najmanje 15 učesnika);
Program obuhvata dvonedeljni boravak u Niederbronnu, učešće u radionicama, praktičan rad, predavanja, posete relevantnim institucijama i okolnim znamenitostima, ekskurziju, vreme za sport i druženje; Radni jezici su nemački, francuski i srpski;
Smeštaj JBS Niederbronn, pun pansion;
Troškovi učešća za polaznike iz Srbije: 120 eura + sopstveni prevoz. Organizatori iz Nemačke pokrivaju troškove dvonedeljnog smeštaja, ishrane (pun pansion), realizacije programa i pratećih ekskurzija, kao i obezbeđivanja potrebnog materijala za rad i zdravstvenog osiguranja tokom boravka u Francuskoj; 
Prevoz Individualni dolazak i odlazak, moguć je organizovani doček učesnika u Haguenau.

Pozvani su da se prijave mladi uzrasta 18-25 godina koji smatraju da svojom motivisanošću, znanjem i kreativnošću mogu doprineti tematizovanju evropske kulture sećanja i identifikovanju mesta zajedničkog sećanja, koji se interesuju za istoriju Evrope, posebno Francuske, za procese evropskih integracija, filmsku umetnost i druženje u međunarodnoj grupi.
 
Prijavljivanje za polaznike/ce iz Srbije popunjen prijavni formular, kratku biografiju i motivaciono pismo pošaljite na e-mail adresu: info@kulturklammer.org sa naznakom“Prijava za kamp 2012”.
Prijavni formular možete preuzeti ovde.
Dokumentarni film o kampu održanom u Beogradu 2010. godine možete pogledatiOVDE

 
Konkurs je otvoren do 25. 05. 2012. godine.
Do 5. juna 2012. bićete obavešteni o rezultatima konkursa.
Za sva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju!

Organizatori Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. u saradnji sa Centre Européen Robert Schuman Kulturklammer – centar za kulturne interakcije.