Obaveštenje

Počeo je sa radom naš novi sajt www.portalmladi.com . Od sada nas tamo možete pratiti.

уторак, 30. јул 2013.

STIPENDIJE ZA ŠKOLSKU 2013/2014. GODINU I ZA LETNJE DVOMESEČNE KURSEVE ARAPSKOG JEZIKA I KNJIŽEVNOSTI

Marokanska agencija za međunarodnu saradnju posredstvom Ambasade Republike Srbije u Rabatu, dostavila je Ministarstvu prosvete ponudu 15 stipendija za studente iz Republike Srbije koji žele da studiraju na univerzitetima u Maroku tokom školske 2013/2014. godine.

Posebno je napomenuto da se nastava na većini marokanskih univerziteta održava na francuskom jeziku, kao i da kandidati koji ne vladaju francuskim jezikom imaju obavezu da prvu godinu posvete učenju francuskog jezika u Međunarodnom centru za strane jezike u Rabatu, a nakon uspešno završenog programa usavršavanja francuskog jezika mogu da se upišu na studije u skladu sa propisanim uslovima i raspoloživim kapacitetima.

Informacije o visokom obrazovanju u Maroku, uslovima prijema, trajanju studija, uslovima boravka, potrebnoj konkursnoj dokumentaciji i diplomama koje se stiču nakon završetka studijskih programa, dostupne su na sledećim vebsajtovima:

- Agencija za međunarodnu saradnju Kraljevine Maroko: www.amci.ma,
- Ministarstvo za visoko školstvo, nauku i istraživanja i obrazovanje kadrova: www.enssup.gov.ma i www.dfc.gov.ma,
- Ministarstvo za nacionalno obrazovanje: www.men.gov.ma.

Rok za prijavu zainteresovanih kandidata je 10. avgust 2013. godine.

Nastava na marokanskim univerzitetima počinje u različitim terminima u zavisnosti od programa visokoškolske ustanove (između prve nedelje septembra i 1. oktobra 2013. godine, kada počinje nastava francuskog jezika).

Ministarstvo za nacionalno obrazovanje, visoko obrazovanje i obrazovanje kadrova i naučna istraživanja Maroka (Direkcija za obrazovanje kadrova, Odsek za stipendije, obrazovanje kadrova i naučna istraživanja u Sektoru za visoko obrazovanje, obrazovanje kadrova i naučna istraživanja dostavilo je informaciju o zainteresovanosti marokanske strane da dodeli stipendije studentima iz Republike Srbije, posebno za dvomesečne letnje kurseve arapskog jezika i književnosti.

Zainteresovani kandidati mogu da se obrate Ambasadi Kraljevine Maroko u Beogradu i Ambasadi Republike Srbije u Rabatu radi konkurisanja.