Obaveštenje

Počeo je sa radom naš novi sajt www.portalmladi.com . Od sada nas tamo možete pratiti.

петак, 30. август 2013.

Beogradski model Evropske unije 2013

U Beogradu, između 17. i 20. oktobra 2013. godine, u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije održaće se treća po redu međunarodna studentska konferencija „Beogradski model Evropske unije 2013 – BEUM 2013“. Ova konferencija predstavlјa simulaciju rada organa Evropske unije: Evropskog parlamenta, Saveta Evropske unije i Evropskog saveta. BEUM 2013 okupiće oko 200 studenata iz čitave Evrope, koji će dobiti uloge ministara, poslanika, lobista i novinara iz zemalјa EU i, na taj način, simulirajući procese donošenja odluka i zakona, steći praktično znanje o EU, ali i razviti brojne lične veštine i kontakte.

 Učesnici koji simuliraju rad Evropskog saveta, raspravlјaće o borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, dok će učesnici u Evropskom parlamentu i Savetu EU donositi amandmane na dva zakonska predloga: Direktiva o razvoju infrastrukture za alternativna goriva i Regulativa o uspostavlјanju finansijskog instrumenta za promociju demokratije i lјudskih prava.

Pravo na učešće imaju studenti i diplomci fakulteta društvenih nauka starosti do 30 godina iz Srbije i inostranstva. Prijave su otvorene do 15. septembra i vršiće se preko sledeće adrese: www.belgrade-meu.org/apply-now/.

U svetlu predstojećih pregovora o članstvu u EU, događaj ovog tipa je od izuzetne važnosti za edukaciju prvenstveno domaćih studenata koji su slabo upoznati sa načinom funkcionisanja institucija EU, ali i šire javnosti. Nakon dva izuzetno uspešna izdanja, Studentsko udruženje BEUM, organizator ove konferencije, sa ponosom ističe da je ova simulacija EU postala jedna od najvećih i najprestižnijih konferencija ovog tipa na celom svetu.

Više informacija o Beogradskom modelu Evropske unije može se dobiti putem veb sajta www.belgrade-meu.org, Fejsbuk stranice http://www.facebook.com/ModelEU, kao I putem mejla: info@beum.org .

Đorđe Đorđević
Glavni menadžer projekta
ddordevic@beum.org
+381 60 0 267 901